mÄndag 21 november 2016

LĂ€xa till fredag 25/11📝

Hejsan eller Àntligen!
DessvÀrre lyckades jag fÄ en multimix av influensa, öroninflammation, bihÄleinflammation och allt som ingÄr i detta. Ont i kroppen, ont i huvudet och en massförbrukning av 4!lÄdor nÀsdukar och dÄ Àr inte allt annat papper inrÀknat! Jag gillar ju statistik starkt sÄ jag mÄste nog rÀkna ut detta... och under tiden lÄg mÄnga elever hemma i maginfluensa! Ja, vilka vilka tokiga veckor vi haft efter lovet men nu kan det bara bli bÀttre.

Idag har jag berĂ€ttat för eleverna att min önskan hos rektor Helena fallit vĂ€l ut och vi fĂ„r köpa in nya lĂ€seböcker, "Den magiska kulan" frĂ„n www.nok.se en lĂ€sebok i tre nivĂ„er men med samma historia i alla böcker bara mer eller mindre text. Det Ă€r nĂ€mligen en liten balansgĂ„ng med nuvarande lĂ€sebok att utmana samtidigt som det Ă€r lĂ€tt, för de elever som kĂ€mpar för att knĂ€cka koden, att tappa sjĂ€lvförtroendet nĂ€r detta sker. SĂ„ hĂ€r behöver vi pĂ„minna dessa kĂ€mpande elever att deras kompisar redan kĂ€mpat som de gör bara att det skedde för ett tag sedan. Det betyder att alla idag har valt hur mycket de vill lĂ€sa till fredag, de som lĂ€st ut boken har fĂ„tt B-delen (den blĂ„ boken) och ska dĂ„ ge mig den röda boken. 

LĂ€xa fredag 25/11  se löst papper i ryggan. 🖍📝

1. LĂ€ra sig följa en instruktion(liten bild) och lĂ€ra sig rita en ko. Du ska kunna rita en ko utan mall pĂ„ fredag. Öva pĂ„ löst papper rita sen en fin pĂ„ lĂ€xpappret.🐼
2. "Vem ska bort?" Du vĂ€ljer sjĂ€lv vem som ska bort. Jag vill ha 4 förslag samt motivering. 
3. LÀsning alla har valt egna sidor(ca 4). BlÄ böcker lÀser de första 4 sidorna.


Resten av terminen vÀnder jag pÄ steken och vi kommer att arbeta mycket praktiskt. Bygga bondgÄrdsdjur i olika material. Nytt tema i no: jordgloben, vÀrldshaven och vÀrldsdelar, vi bygger en jordglob och sedan blir det kristendom i december och skapande. Andra religioner kommer till vÄren.
Varför mer praktiskt nu? Jo, för att öva pĂ„ andra förmĂ„gor som metakognitiv( t.ex lösa problem, olika strategier, pröva/ompröva), analytisk förmĂ„ga(t.ex. vĂ€xla mellan perspektiv, jĂ€mföra, föreslĂ„ lösningar). Vi jobbar ju stĂ€ndigt med vĂ€rdegrundande och begreppsliga förmĂ„gor genom skrivandet sĂ„ nu behöver vi misslyckas , ompröva vĂ„ga pröva och berĂ€tta hur vi gjort. Detta anser jag ypperligt att göra estetiskt. En annan anledning Ă€r att de elever som kĂ€mpar mest med lĂ€sningen behöver fĂ„ kĂ€nna att de lyckas och att fĂ„ en liteandningspaus frĂ„n skrivandet. Vi kommer att skriva men fokus Ă€r pĂ„ byggandet. 

Idag har jag ocksĂ„ anmĂ€lt oss till Utbildningsförvaltningen, Stockholms stadsbibliotek, Skansen och ALMAs(Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) tĂ€vling " En bok i vĂ€rlden". Syftet Ă€r att locka till lĂ€sning av litteratur frĂ„n hela vĂ€rlden . Årets tema Ă€r: LĂ€ngtan. Vi kommer att lĂ€sa en eller flera böcker gemensamt och göra ett bildbidrag som först stĂ€lls ut pĂ„ SpĂ„nga bibliotek innan de skickas in till tĂ€vlingen. Detta arbete sker efter jul.

Men innan dess ska vi fira Nobeldagen mĂ„ndag 12/12 pĂ„ SolhemsĂ€ngen med en fin lunch och dans i rörelsehallen. DĂ„ klĂ€r alla elever och pedagoger upp sig i finklĂ€der. Med anledning av att Dylan vann Nobelpriset blir Ă„rets tĂ€vlingsuppgifter att skriva en dikt/sĂ„ng/rap. Detta gör vi i skolan och ska vara klart den 1/12. 

Tisdag 20/12 kl. 16.30-18 Àr alla förÀldrar inbjudna till julavslutning med klassen och förskoleklass D. Det blir utstÀllning av elevernas arbeten, sÄng och fika sker med egen medtagen kaffekorg med fika för sin familj. VÀnligen meddela om ni förÀldrar inte kan komma sÄ ingen elev behöver vÀnta förjÀves. Skicka dÄ gÀrna med fika med barnet pÄ morgonen sÄ ser vi till att de fikar ihop med oss.

VĂ€lkomna! 

Ha nu en frisk vecka! HĂ€lsningar Eva  och Anneli sĂ„klart!🐓🐣🐼




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar