fredag 10 november 2017

Veckoblogg 12 Sinnen och skelett.

Hej i höstmörkret!

Den här veckan har vi startat upp temat om kroppen och startat med sinnena. Tisdagens utelektion var på skolans framsida där eleverna arbetade gruppvis med att undersöka t.ex. Vad hör du när du ser? Vad hör du när du inte ser? Vi har vänt på SO-boken så nu har vi en kombinerad NO/SO-bok. Vi har redan sett filmer, ritat och arbetat med kluriga meningar om sinnena därför får eleverna läxa att läsa sinneshäftet två gånger och göra tre meningar. För en del elever kan en del partier vara lite utmanande, vi har läst och pratat men ni föräldrar får gärna hjälpa till att läsa en del av partierna. Dessa meningar ska bli elevernas egna redovisningsfrågor i form av en tipsrunda. Idag arbetade vi med skelettet och ritade vårt eget, Ja, hur ser man ut inuti egentligen?! Vi samlar på oss kunskap nu inför vårt studiebesök på Naturhistoriska Riksmuseet tisdagen den 21 november, utställningen Djuret människan. Museet har ju en jourhavande biolog och nu har vi fått svar på elevernas fråga om hur hönans ägg blir till. Alla uppskattade inte bilden av att se en äggledare med ägg, men spännande! Svampen vi trodde var en stolt fjällskivling var en rodnande fjällskivling en giftig kusin som är vanlig att förväxla. Nu skickar jag sista frågan till Mia, Emilios mamma. Hur ska man göra när man träffar en häst? Dessa frågor kom fram när eleverna arbetade med vår målmatris för lantbruket.
I musiken har eleverna börjat öva på luciasångerna. Dessa behöver övas på både hemma och i skolan men det är ju en hel del veckor kvar.
Läxa till onsdag 15/11:
1.    Läsa kapitel 11 i Diamantjakten, du ska kunna berätta om kapitlet.
2.    Sinneshäfte läsa 2 ggr göra 3 frågor på randiga pappret till tipsrundan.
3.    Stående läxa: Öva luciasånger till den 13/12.
Nästa vecka: nordisk biblioteksvecka
Mån 13/11 Kura skymning vid 10.20 dvs. högläsning.
Tis  14/11    Ute fm. i Lunda: Tema skelettet.
Tor 16/11   Lyssnardag, tipsrunda m.m. och utklädning till en litterär figur om vill!
Fre17/11 Popcornläsning: Vi läser och myser! Om du vill får du ta med poppade popcorn i en 1L plastpåse att ätas tillsammans med ett gosedjur, kudde eller filt. Det är bra om du har din vattenflaska med dig. Å, en bra bok såklart!


Meddelande från fritids: fredag den 1/12 har eleverna studiedag men fritids är öppet som vanligt. Vänligen hör av er till peppiina.ciftci@stockholm.se eller camilla.ohrman@stockholm.se om ni behöver omsorg. Senast onsdag 15/11.


Trevlig helg! 
Eva, Izabella och Peppiina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar