fredag 9 september 2016

Civilingenjörens vecka.

Ja, veckan går så fort så först efter lektionen inser jag, att vänta nu, vi måste hitta en bloggrutin för eleverna! Rutiner ja det tar tid och uthållighet är det som gäller. Den här veckan har vi övat på att gå in i klassrummet efter rast i lugn och ro. Det kan bli en extragång men då fungerar det. Att jobba med lugn och ro i ett klassrum med 29 personer ja det är inte lätt speciellt som det är viktigt med social interaktion(samtal, överförande av kunskap). Man måste prata lågt för att veta vad man ska skriva, att lära sig läsa och precis börjat ja det är mummelläsning, någon kanske kan läsa tyst men många måste få ljuda. Viktigaste nu är att acceptera varandras olika lärprocesser.

Nej, du behöver inte kunna läsa nu vi övar och ja det är viktigast med gemenerna även om det är tufft. Så försök lista ut vad ditt barn gillar för tema och låna allt du kan på biblioteket men stor stil och inte för mycket text. Pekböcker är toppen! Vi har en elev som gillar fiskar, så nu har jag lite ideér för att tillfredsställa detta men så mycket gemener som möjligt sorry men de stora bokstäverna får hållas tillbaka. Några elever har det lite tufft och Anneli kommer att köra igång Bornholm nästa vecka för att ge dem en skjuts med ljuden och bokstavsigenkänningen.

Men mamma och pappa DU/NI är just nu VÄLDIGT VIKTIGA! Ni MÅSTE läsa varje kväll med era barn, utvecklingen går fort för dem som läser och de som ej får läsa kommer efter och märker det vid våra enskilda uppläsningar och glädjen är väldigt stor när de kan läsa upp sin text. Men hetsa inte på för mycket text. Klarar man bara de gula rutorna så ska man traggla dem och inget annat, läs sen gärna högt och diskutera text med dem istället.

När vi skriver är det helt ok att skriva bokstavsräckor(huller om bullerskrivning av bokstäver)vi skriver det rätta och de lär sig genom att läsa varandras texter på väggen. De kommer om ett tag även att få hem sina egna texter att öva på. Men det är viktigt att få in läseboksrutin så två veckor till sen
kommer vi utvärdera och några byter då böcker och vi läser i två eller tre olika grupper.

Ni behöver inte vara orolig för läsningen, min första ASL klass 6b läser som gudar går ryktet!

Den här veckan har vi alltså kört igång rejält med skrivandet och det händer häftiga saker när de få lärplattor att skriva på. Textmängden växer, och växer. Första texten handlade om utvecklingssamtalet(sitter i hallen).Sett på väggen:

Vad är ett utvecklingssamtal? "Det är när man pratar med en annan fröken." 

Nästa uppgift, som en del startat med, är att skriva upp så många ord man kommer på på en bokstav A, S, L eller E. Det blev tre sidor för ett par!

Elin  och Leo. 30/8
Man  pratar. Man  frågar om. Man vil lära sig not.🍉
Man pratar. Man frågar om vad man vill lära sig något.

Idag har vi haft äppeltema film, läst sagan "Guldäpple med silverblad", skrivit en gemensam
faktatext, ritat och limmat ord för äppelblommans delar, startat att rita äppelsagor där texten skrivs
med lärplattorna. Sagorna skriver vidare på på måndag.
På torsdag hoppas jag att vi alla ses för då är det FÖRÄLDRAMÖTE kl.18.30-20.
Läxa: läs varje dag s. 7-8(det som ert barn väljer) och gärna högt. Äldre syskon är helt ok!
Extraläxa: Trafikbingo eller "Det är ju som Pokémon go "som några sa, som redan fixat läxan!  
Men civilingenjören då? Jo, vi samlar ord och det kom en civilingenjör ur en bok. Apropå nya ord och inte svåra! Det är härligt när det kämpas trots att orden är nya och långa. Man blir som lite
lycklig!

Vi vill också påminna om att lektionen startar 8.10 det är inte ok att stå i hallen då utan då ska man vara i klassrummet. Dörren stängs och de som är sena och rapporteras in i Skolwebben det är som sagt skolplikt och viktigt att tiden hålls. Det är också tufft att komma sent när alla redan satt sig, det
blir en utsatthet så för allas skull be in time, please!

Och till de som lämnat ett lite ledset barn på morgonen. Inget barn har gråtit efter 10sek! Så det går bra för alla mamma- och pappasaknare.

Ta hand om er så ses vi! Anneli och Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar