fredag 10 mars 2017

Brevvänner, operabesök och skriftligt matematikförhör.

Bildresultat för Malala
Hej,

Den här veckan har vi pratat och läst om den modiga flickan Malala som fick Nobels fredspris för att hon vägrade acceptera att flickor inte ska få gå i skolan. Ja, det var ju internationella kvinnodagen och vi pratade om flickors förutsättningar för att studera, arbeta och utvecklas. Eftersom vi pratade om arbeten så pratade vi om olika lön beroende på kön. Kommentarer som "galet", "snålt" var några. 


Den här veckan har vi också lyssnat på veckans berättare Ludvig som berättade om sin kommande flytt till Skåne, Milda om Norberg och Viggo om Galtholmen. Så duktiga! Varje gång har vi även sekreterare som antecknar på lärplattan under berättandet, något som verkligen inte är det lättaste.Idag har eleverna haft förmånen att få lyssna till Kajsa(Simons mamma)som berättade om olika yrken i stenbranschen och visade en video med en enorm sprängning. Spännande! Å, sen kom nästa Kaisa(Rasmus mamma)och vi fick lära oss hur det kom sig och varför vi har län. Men framförallt berättade hon om varför man inte ska börja röka(eller dricka som ung)och alla barnen tummade på att inte börja att röka!
   Eleverna har också skrivit brev till sina brevvänner, vi skriver klart dessa nästa vecka eftersom några varit sjuka. 
   Vi har också arbetat med vårt tävlingsbidrag om boken "Den långa, långa resan" av Ilon Wikland. Vi har pratat mycket om längtan och vad det betyder att längta, hur det känns när man längtar. Vårt härliga besök på Kungliga Operan var väldigt inspirerande så till den milda grad att vi med glädje kan berätta att vi lyckats planera vår ekonomi så att förutsättningar möjliggjorts för oss att kunna gå på Operans föreställning utifrån boken.

   Så måndagen den 15/5 kl. 13 kommer 1d att gå på operan "Den långa, långa flykten". Vi äter lunch i skolan(idrotten efter lunchen utgår)och åker sedan till stan. Exakt återkomst meddelas senare. Att få ta med en klass på riktig opera brukar inte fungera  pga. priserna så vi är väldigt glada att vi lyckats med detta!



Bildresultat för kungliga operanBildresultat för den långa långa resan operan
Den långa, långa resan.


Läxa till fredag 17/3: Matematikpappret om matematiska begrepp. 

Du ska lära dig alla 10 orden, addition, subtraktion osv. och du ska kunna förklara vad begreppen betyder. Vad betyder det att subtrahera? Det blir skriftligt läxförhör med tre alternativ att välja på.

Vi hade en annorlunda avslutning på veckan med massagesaga. Något som vi ska göra oftare det stärker verkligen banden mellan eleverna och ger alla ett fint lugn.

Ha en härlig helg, 
Eva och Anneli

1 kommentar:

  1. Vi räknar till nio ord, inte tio, på matematikpappret ;-) //Viggo

    SvaraRadera