torsdag 14 september 2017

Veckobrev 5

Hallå allihopa i regndrippet!
Veckan har verkligen gått i rörelsens tecken, som vi har gått i led till Lunda och fått vara ute i den härliga naturen. Överraskande nog har det faktiskt inte alls regnat när vi varit ute. Peppar, peppar att det håller i sig! Idag har vi letat efter olika naturmaterial. Var hittar man egentligen kottar? Det var en fråga jag fick...intressant tycker jag. Ibland tar man för givet att alla barn vet det så syftet med våra tisdagar (och dagens utflykt) fyller verkligen många funktioner. Det är lätt att som barn bara titta ner och glömma titta upp på vilket träd som faktiskt står där. Att leta efter pinnar med längden av en arm var inget problem, men efter fem minuters letande efter kantareller tyckte de att det var för utmanande! Så de blev lite överraskade när jag sa att det kan gå en hel livstid utan att hitta en endaste kantarell. Jag hade aldrig gett dem uppgiften om jag inte precis hittat en på en annan plats i Lunda. På tisdag ska vi titta på svampar och öva på att göra naturmönster, MA + NO. Eleverna har fått lära sig en enkel ramsa för att inte glömma något när vi går till skogen, det tar lite för lång tid att komma iväg. Fråga dem om de kan den!


Viktig info: Jag hittade en fästing på en elev så ta för vana att titta igenom era barn efter tisdagarnas utflykt.
Igår började vi skriva på egna brev till Anneli. Oj, vad det skrevs och många skriver redan fina bokstäver. Härligt! En elev klagade på ont i handleden. Du håller pennan lite hårt svarade jag. - Men det blir ju så hårt när det är så mycket känslor när man skriver! fick jag till svar. Jag blev alldeles varm. Att skriva till Anneli är en uppgift som gjort dem fullkomligt koncentrerade på skrivandet så det är så viktigt att det finns en intressant person att skriva till. De barn som inte haft Anneli skriver till sina gamla klasser. Vi har ju börjat träna i handstilsboken och den är populär. Det finns ett helt annat intresse för att skriva nu än tidigare. Vi övar också att skriva av texter vi gör gemensamt just nu om jordbruksmaskiner, traktorn var först ut.


I NO/SO har vi börjat rita på ko-ritningar och planerat material så nästa onsdag och torsdag startar arbetet med Peppiina i ateljén. Ja, jag ska också vara med det är ju så härligt att skapa och samtala om olika delar i arbetsprocessen. Vi kommer att bygga i halvklass en kalv i naturlig storlek ca 1 m från nos till svansrot enligt en bonde som Linnea mailat och frågat. Kalven kom nyss och de mäter dem egentligen inte utan räknar kilo istället så 30-40kg väger en kalv. Tio elever vill gör en mindre egen kalv så det blir ett gäng i storlek som läseboken. Uppgiften är att göra en ko/tjur med ögon, öron mm. på det rätta stället. Färg och material väljer de själva. Pappersrullar, tidningspapper, elefantsnor har vi men vi vill gärna ha urdiskade mjölkpaket samt mindre typ av kartonger typ 3 dl gräddfil/grädde förpackningar.
Imorgon ska andra halvan rita(de hade musik idag).


Idag åker nallen ut på sin färd eller ja nalle å nalle "Snönasse" heter den och ser ut som en slags snögubbeisbjörn. Eftersom Camilla åker till Mallorca imorgon så får hon ta med sig den så att den kommer utomlands direkt. Vi fick därför lite kort om tid så texten skrevs på engelska av Johanna som vi läste för eleverna först. Vi plastade in lappen och fäste den på Snönasse. Johanna har fixat en g-mailkonto så att vi ska kunna följa nallen och få mail från personer som träffar den.

Snönasse ligger i mitten med skidor och hockeyklubba!


Jippi! Vi har fått tangentbord till lärplattorna! Nu ska jag bara fixa ihop dem.


Läxa till onsdag 20/9 :
1. Kapitel 4 i Diamantjakten. Läs om och om igen. Prata om texten, ord och begrepp samt om bilderna för att förbereda skrivandet.
2. Önskeläxa: Papper om veckodagarna på engelska. a) Öva att säga. 2) Öva att säga och skriva 3) Håll för och försök stava utantill.


Nästa vecka 38:
Tis 19/9  - utematte/Regn betyder stövlar och överdrag.
To 20/9  - fotografering
Ev. får vi tid hos syster Kajsa under veckan för vägning och mätning.


Hösten kommer snabbt nu så njut i skog och mark!
Trevlig helg!


Eva, Izabella och Peppiina


ps. Jag hade visst döpt om boken vi läst förra veckan. Den heter Amy, Aron och anden.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar