lördag 22 oktober 2016

Geobrädor och fickspöken.

Hej i höstmörkret!
Ja, nu har det verkligen slagit om till höst och vi har varit ute och ritat av ett fint träd, övat på konturer och sedan målat med akvarell. Till dessa träd skriver eleverna dikter med känslor om hösten. Och äntligen har eleverna börjat våga ta för sig och komma med egna idéer så nu blir det fler teckningar om hösten och med löv som frotteras fint med krita(man lägger ett löv under pappret och drar kritan över pappret, då framträder ett riktigt löv). Tack, Ester för initiativet! Eftersom det är viktigt att få vara med att bestämma och några elever önskade skriva med nya vänner så då lottade vi med våra glasspinnar fram tillfälliga nya skrivkompisar.
  Som ett ytterligare led i att bestämmandet, får eleverna vid morgonläsningen själva välja var de vill sitta att läsa. Läsning är viktigt och det ska kännas mysigt, tryggt och lugnt. Detta kräver ju ett stort ansvar att just läsa och inte prata. Klarar man inte att läsa utan busar får man börja om från sin plats. Men det ska sägas, det går väldigt bra. Visst ibland kommer några och säger att det störs men de lär sig mer och mer, att känna av hur de själva vill att miljön runt dem ska vara när de läser, så i en övergång blir det lite mer ljud. På fredagsläsningen ute är det väldigt mysigt att höra alla läsa och de som övat flitigt är alltid mycket stolta efteråt, så det är en så viktig formativ stund. Vi ger dem direkt feedback och kan hjälpa dem framåt i sin läsning.
   Den här veckan har vi gjort fickspöken tillsammans med förskoleklassen, en del är klara men vi behåller dem på skolan ett tag då vi ska skriva om dem. I hallen mellan klasserna hänger våra fakta- och fantasiteckningar om äpplen. Nu börjar eleverna anamma fantasin lite mer och är på väg att få kläm på skillnaden mellan fakta och fantasi.
  Veckan avslutades med att jag har satt igång med att stämma av eleverna i matematik 
enligt skolverkets nya bedömningsportal. Utifrån det jag ser planerar jag sedan den fortsatta


matematiken dvs. jag tar ut de kritiska aspekterna vilka begrepp som skall läras(learning/lesson study och variationsteori) och gnuggar dem för att stimulera vidare utveckling, jag förfinar lektionen och försöker få till en ultimat lektion där "alla" ska ha förstått. Begreppen siffra, tal och tallinje/linjal är ett exempel på det jag jobbar med nu i klassrummet.

Nästa vecka är det vänskapsvecka, FN:dag på måndag och bondgårdsbesök på tisdag. Vi startar som vanligt och är tillbaka ca halv tre då vi äter mellis. VIKTIGT ta allergipiller om du behöver och varma stövlar och kläder.

Läxa till fredag 28/10: 
1. Fylla i vänskapsbingolappen finns i ryggan.
2. Läsa minst 4 sidor men du får läsa så mycket du vill!
3. Föräldraläxa: Vänligen glöm inte anmäla frånvaro innan 7.30, tack.

På torsdag har fritids Halloweendisco på em, man får klä ut sig när fritids börjar men inte ha mask för ansiktet då en del elever blir skrämda. Mer info, se lapp i ryggan.
                               
fredag 28/10 läggs återigen ut kvarglömda kläder i rörelsehallen.

Veckan därefter är det höstlov eller som statsministern säger läslov(så läs allt du kan) och vi ses sen igen enligt schema mån 7/11 kl.9.

Q

Så nu får alla gissa så ska vi se vem som fick rätt! Geobräder vad är det? jo, plastplattor med knoppar som man gör mönster på av gummiband, ett nytt matteredskap, populärt!

Ha det gott!
Eva och Anneli såklart!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar